CIĄG DALSZY PRZEPISÓW LWOWSKICH

 

 

  1. TORT CZEKOLADOWY NIEPIECZONY

SKŁADNIKI

  • 250 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 200-250 g czekolady półgorzkiej lub gorzkiej (zostawić 2 łyżki czekolady do lukru)
  • 250 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • kilka łyżek słodkiej śmietanki kremówki
  • 200 g cukru miałkiego
  • 70 g spirytusu po 1/2 do każdej części masy.

Do wykończenia: lukier sporządzony z białek i cukru pudru

PRZYGOTOWANIE

Masło utrzeć na pianę (do białości). Dodać cukier puder i utartą czekoladę. Razem wszystko utrzeć, by masa była gładka. Masę tę wyłożyć na spodzie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do chłodu, by dobrze stężała. Zmielone orzechy wsypać do miski, dodać kilka łyżek śmietanki kremówki, 200 g miałkiego cukru, 2 łyżki utartej czekolady – bardzo dobrze razem utrzeć na masę. Masę orzechową wyłożyć i rozsmarować na spodzie czekoladowym. Na wierzch rozmasować lukier czekoladowy i ozdobić kwiatem – płatki wykonać z pokrojonych migdałów, środek ze skórki pomarańczowej, łodyżki i/lub listki z cykaty (smażonej skórki cytrynowej). Trzymać w chłodzie.

 

[Not a valid template]
  1. TORT PIASKOWY Z MĄKI KARTOFLANEJ

SKŁADNIKI

  • 150 g cukru
  • 10 żółtek
  • 150 g mąki kartoflanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • garść orzechów pistacjowych

PRZYGOTOWANIE

Cukier utrzeć do białości z 10 żółtkami. Wsypać ucierając mąkę kartoflaną zmieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać sok z 1 cytryny i startą skórkę z cytryny. Ucierać ok. 1/2 godziny. Ubić pianę z białek na sztywno i delikatnie wmieszać do masy. Wlać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem. Piec w temp. 180 C przez 1 godzinę. Po ostudzeniu polukrować lukrem cytrynowym i wierzch obsypać posiekanymi orzechami pistacjowymi – piękny efekt kolorystyczny żółtawego ciasta i zielonych pistacji 🙂

  1. TORT WIEDEŃSKI

SKŁADNIKI

  • 280 g masła
  • 250 g cukru
  • 8 jaj
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 tabliczka (100 g) czekolady półgorzkiej lub gorzkiej
  • 2 łyżki kakao

 

Polewa:

  • 1/2 l mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g (tabliczka) czekolady półgorzkiej
  • 200 g cukru
  • 1 laska wanilii

PRZYGOTOWANIE

Masło utrzeć do białości. Dodać cukier, nadal ucierając. Wbić po kolei 4 żółtka i 4 całe jaja – nadal ucierać tj. nie wbijać wszystkich jaj od razu, lecz każde z osobna ciągle ucierając. Dodawać stopniowo mąkę. Podzielić masę na 3 części. Z dwóch części upiec 2 placki. Do trzeciej części ciasta dodać                      1 tabliczkę startej półgorzkiej czekolady i 2 łyżki kakao. Upiec z tego ciasta trzeci placek.

Przygotowanie polewy: mleko + 2 łyżki kakao + połamana tabliczka czekolady + laska wanilii + 200 g cukru. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy zgęstnieje, wyjąć wanilię i oblać polewą każdy placek z osobna. Złożyć wszystkie trzy placki razem.

 

Podobne